Town Hall, Rotterdam, The Netherlands


In 2010 Deerns won the international tender for the consultancy work for the installations for the prestigious redevelopment of the town hall in Rotterdam. The project consists of new-build and large scale renovation of the existing Stadstimmerhuis located on the Meent in Rotterdam. The architect is Office for Metropolitan Architecture, the company of Rem Koolhaas. Transparency and durability were two of the important attention points in the redevelopment.

Special features

The newly built part consists of offices, dwellings and underground car park. The ground floor up to and including the fifth floor are used for retail, catering, council space (or ‘retail XL’) and offices. The sixth up to the fifteenth floor are apartments. Architecturally, this is a special project because the transparent/white cloud appears to float. The elevation of the newly built floors consists of several levels of transparency, where extra attention is given to excellent thermal comfort.

The ‘Stadstimmerhuis’ is a council owned monument that is being restored as far as possible to its original state. The council space on the ground floor has a basic climate control system. At each counter, comfortable work stations are created with local micro-climate installations. The building has a large arcade as a joint main entrance. From here you can reach the offices, apartments, retail and catering establishments. The shops situated on the Meent have their own entrance. The apartments as well as the offices have their own building core with lobbies, lifts and stairs. For the design phase the BREEAM-Excellent certification was awarded. 

Related projects